Antioxidánsokkal a szem egészségéért 

Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy bizonyos vitaminoknak és nyomelemeknek fontos szerepük van számos betegség megelőzésében, és hogy étrendünk vitamintartalmának döntő kihatása van egészségünkre. Arra azonban Magyarországon még kevesen figyeltek fel, hogy táplálkozási szokásaink ugyanúgy befolyásolják szemünk egészségét, látásunk élességét, mint például ellenálló képességünket vagy erőnlétünket.

Látásunk élességéért a szem, azon belül is a retina "sárgafolt" (más néven "makula") nevű része felel, melyet ezért az "éleslátás helyének" is hívnak. A makula elváltozása komoly látáskárosodáshoz, végső soron vaksághoz is vezethet. A környezeti ártalmak (pl. erős fénysugárzás) mellett számos életmódbeli tényező is növelheti a makula degeneráció kialakulásának veszélyét, így a dohányzás és az alkoholfogyasztás is a veszélyeztető tényezők közé tartoznak. A betegség lassan, fokozatosan fejlődik, kialakulása akár húsz évig is eltarthat. A káros környezeti hatások kivédése és a megfelelő életmód választása mellett az antioxidáns hatású vitaminok és nyomelemek fokozott bevitelével is sokat tehetünk az egészségünk, így a látásunk megóvása érdekében is.

 

Mit jelent az "antioxidáns"?

 

A szabadgyökök alapvetően a szervezetben végbemenő anyagcsere-folyamatok során keletkeznek. Szabadgyök például a szuperoxidgyök, amely a légzés során az oxigénmolekulából származik és az ún. hidroxilgyök, ami a szövetekben lejátszódó gyulladásos reakciók során keletkezik. A szabadgyökök külső forrásból is bejuthatnak a szervezetbe, például a környezeti ártalmak (kipufogógáz, sugárzás) és a helytelen életmód (dohányzás, erős napfényhatás) révén.


A szabadgyökök az elvesztett elektronjaikat a környező szövetekből próbálják pótolni, elektront vonnak el, ezzel károsítva a sejtfal felépítését. A sejtfalat részben olyan zsírmolekulák építik fel, amelyek kémiai szerkezetükből adódóan könnyen sérülnek (oxidálódnak) a szabadgyökök támadása során. A károsító folyamatok eredménye a sejtek szétesése és a szövetek károsodása.


A szervezetnek bonyolult antioxidáns védekezőrendszere van a szabadgyökök károsító hatásának kivédésére. Az antioxidáns vitaminok megvédik a szervezet sejtjeit a szabadgyökök által okozott károsodásoktól, anélkül, hogy önmaguk káros anyaggá válnának. Saját elektronjaikat adják át a szabadgyök-molekuláknak, így a romboló folyamatokat lassítják vagy meggátolják. A szabadgyököknek azonban nemcsak a szervezetet károsító folyamatokban (öregedés, daganatos megbetegedések), hanem az immunvédekezésben is jelentős szerepük van.
 

A legismertebb antioxidánsok a C-, B2- és az E-vitamin, valamint a cink és a szelén.vissza

© Copyright 2012 Béres Gyógyszergyár Zrt.

Increst Communication

Irány a webáruház

Webáruház

Tovább